"Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


Ezen a héten bemutatjuk a Sátoraljaújhelyi Római Katholikus Carolineum („zárda”) alapkövében talált, „A S.A. Ujhelyi leányneveldére” adakozók listáját 1873-ból. A listákon csoportosítva találjuk az egyházi és a világi személyeket, a pataki és regéci uradalomban élő tanítókat és lelkészeket,továbbá az ugyanott élő bérlőket és convictusokat.

A mai V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium épületében működött a leánynevelő intézet. 1867-ben Fábry Ignác kassai püspök 4000 forintos alapítvánnyal biztosította egy, az általa vezetett egyházmegye területén levő katolikus lánynevelő intézet felállítását. Az iskola szervezését az 1842-ben alapított Szatmári Irgalmas Nővérek Kongregációja vállalta. A Kongregáció célja a nőnevelés, ahol a közösségi életet a bizalom, a vidámság, a kölcsönös tisztelet és a nagylelkű szeretet jellemzi. 1873-ban már kisdedóvó is működött az épületben.

Pezsgő egyesületi élet folyt az intézetben, emellett a zárda szervesen kapcsolódott a város kulturális életéhez is. A tornaterem színpadán évente több alkalommal házon belül komponált, művészi igénnyel rendezett, ízléses díszletekkel és jelmezekben előadott színdarabot mutattak be korcsoportok és iskolatípusok szerint. A tanórán kívüli szervezett tevékenységi formák között fontos szerepet játszott a hangszeres zeneoktatás, a sportolás és télen a korcsolyázás.

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com