1984-ben, Franciaországban indult útjára a Történelmi Műemlékek Nyílt Napja elnevezésű kezdeményezés, melynek célja a nagyközönség előtt általában zárva tartó műemléképületek szakszerű vezetéssel kísért bemutatása volt. A nagy sikerű kezdeményezéshez utóbb számos európai ország, 1990-től Magyarország is csatlakozott – Kulturális Örökség Napjai címmel. A rendezvény alapfilozófiája, hogy a polgárokban erősödjön a kulturális örökség megóvásának igénye, hiszen csak azt tudjuk szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is.

Ennek a gondolatnak a jegyében csatlakozott a PIM - Kazinczy Ferenc Múzeuma is az országos rendezvénysorozatoz, két, kevéssé ismert helyi épített örökségi emléket bemutatva az érdeklődőknek. Szeptember 17-én, pénteken az 1913-14-ben felépült, a maga nemében országosan egyedülálló szecessziós emléket, a sátoraljaújhelyi Állami Közpincét – helyi elnevezésben a Bortemplomot – ismerhették meg az érdeklődők. A közel százfős közönségnek Jósvainé dr. Dankó Katalin, a sárospataki Rákóczi Múzeum nyugalmazott igazgatója, régész, műemléki szakmérnök, a Bortemplom kutatója a helyszínen tartott átfogó építéstörténeti ismertetést, majd kalauzolta a hosszú évek óta zárva tartó épületben a kíváncsi érdeklődőket. Az eredetileg 37 ágból álló, hordógőzölővel, palackmosóval, csomagolóval és 400.000 darabos palackraktárral ellátott óriási pince bebarangolását követően a felső szinteken lévő borkóstoló termeket, felügyelői és pincemesteri lakásokat, irodákat tekinthették meg a program látogatói. Bízunk abban, hogy a városi önkormányzat turisztikai fejlesztési terveiben komoly hangsúllyal felkarolt, páratlan értékű emlék néhány éven belül ismét régi fényében ragyoghat majd.

Másnap, szeptember 18-án az újhelyi vár került a figyelem középpontjába. A téma azért is aktuális választásnak bizonyult, mert éppen most fejeződött be a számos új eredményt hozó, hat héten keresztül tartó régészeti feltárás. A múzeumban tartott előadáson a feltárás vezetői, Hegyi Dóra és Ringer István régészek mutatták be a legújabb leleteket, majd ezt követően az ásatási helyszínen, a Várhegyen az idén feltárt épületmaradványokat. Az idei ásatás azért is különleges, mert pályázati forrás híján az ELTE Régészettudományi Intézetének és helyi civil, valamint önkormányzati összefogásnak köszönhetően zajlott a feltáró munka. Az idei Kulturális Örökség Napjai programsorozat központi mottója az „örökség és közösség” volt. Az újhelyi vár jó példa arra, hogy egy, a helyiek körében mind jobban megismert műemlék miként válhat közösségteremtő erővé, s állíthat maga mögé önzetlen segítőket. 

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com