Iskolai osztályok, csoportok számára ajánljuk Sára Sándor tabukat döngető, GULÁG témájú dokumentumfilmjeit, melyek megtekinthetőek múzeumunkban a VERITAS Történetkutató Intézet jóvoltából.

A kereskedelmi forgalomba nem hozott DVD-k azzal a szándékkal és reménnyel készültek, hogy elérhetőek legyenek a középiskolákban és a felnőttoktatásban, diák és tanár egyaránt hiteles és művészeti értékkel bíró forrásból informálódhasson a témáról. 

A részvevők igényeit figyelembe véve lehetőség van az alábbi összeállításokból választani. Ebből kifolyólag, valamint az időpont és időkeretek egyeztetése miatt kérjük, előre jelezze részvételi szándékát. A vetítésen való részvétel ingyenes. 

MAGYAR NŐK A GULÁGON I-III. (1992)

1944 és 48 között a megszálló szovjet hadsereg katonai törvényszéke mintegy százezer magyar állampolgárt ítélt el koholt vádak alapján nyolctól huszonöt évig terjedő, a Gulag lágereiben letöltendő büntetésre. A Szovjetunió elleni kémkedés, szervezkedés, hazaárulás vádjával deportált gyanútlan nők közül 1953-ban, Sztálin halála után mindössze ezerötszázan, 1955-ben pedig háromezren kerültek haza. A filmsorozatban a lágert megjárt túlélők részben az eredeti helyszíneken, híradóbejátszásokkal kísérve idézik fel a sztálini terror addig feltáratlan fizikai és lelki gyötrelmeit, kálváriájuk állomásait.

CSONKA-BEREG I-III. (1988)

A kárpátaljai területek annektálására készülő szovjet haderők 1944. november 19-től a német és a magyar lakosok közül több tízezer 18-50 év közötti férfit hurcoltak el munkaszolgálatra. Az emberek nem tudták, hogy a háromnaposra hirdetett újjáépítési munkából nem haza, hanem marhavagonokba zsúfolva Sztálin lágereibe vezet az út. Legtöbben ott vesztek tífuszban, éh- és fagyhalálban. A néhány túlélőnek pedig évtizedekig hallgatnia kellett a történetekről. Sára Sándor filmje az ő személyes vallomásuk hitelét állítja szembe a korszak hivatalos történetírásával.

TE MÉG ÉLSZ? (1989)

A kamera a hadirokkant Keményfi Béla arcát mutatja, amint felidézi életét. Szinte gyerek volt még, amikor leventeszökevényként Nyugatra vitték. 1945-ben, a fogságból hazatérve az oroszok gerincen lőtték, majd a megbénult embert magyar földön mint felderítőt elítélték, és szovjet börtönökbe, a sarkkörön túli szibériai lágerbe hurcolták. Lassan tanult újra mozdulni, oroszul beszélni, köztörvényesekkel élni. Sztálin halálát követően kerülhetett haza. Sorsában a totális diktatúrák teljes abszurditása tárul elénk.

NEHÉZ SORSÚAK I-II.

A filmek a németországi kötődései miatt meghurcolt Erdensohn Imréné Háy Magda, a szovjet lágerekben is aktív irodalmi tevékenységet folytató Rózsás János, az életben maradáshoz hivatástudatába és humorérzékébe kapaszkodó bencés szerzetes, Olofsson Károly (Placid atya), valamint Kilyén Károly székelyföldi születésű lelkész embertelen körülmények közötti, Szibériában való tartózkodásának történetét dolgozzák fel. 

PERGŐTŰZ I-V. A MAGYAR HADSEREG A DONNÁL (1982)

A döbbenetes erejű riportfilm először dolgozta fel 265 túlélő és archív felvételek segítségével a Don kanyarban ott veszett, vagy hadifogságba került kétszázezer magyar katona sorsát, akik a németek, az orosz tél, az orosz ellentámadás, valamint saját kormányuk által ítéltettek megsemmisülésre. A 25 részes Krónika című tévésorozatot a harmadik rész vetítése után betiltották, s a nézők csak 1989-ben láthatták ezt az ötrészes moziváltozatot, amely abban az évben a filmszemle nagydíját is elnyerte.  

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com