2016. november 17. és 19. között került megrendezésre a Fiatal Középkoros Régészek VIII. Konferenciája a sátoraljaújhelyi Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeumban.  A sorozat a 2009-es visegrádi nyitány óta vendégeskedett már Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Szentendrén, Székesfehérváron és Salgótarjánban is. Az ország különböző pontjain ugyanolyan jelentős érdeklődésre számot tevő konferencia a hazai középkori és kora újkori régészet egyik legjelentősebb szakmai fórumává nőtte ki magát.

Az idei konferencia öt egyetem, számos kutatóintézet és múzeum közreműködésével, összesen 46 előadással, s közel 150 fős részvétellel zajlott. Az előadások tematika szerint települések, egyházi épületek, temetők, várak-kastélyok-erődítések, kézművesség-anyagi kultúra, valamint módszertani kérdések-új kutatási irányok szekciókba rendezve hangzottak el. A rendezvény hagyományait követve a 20 perces szóbeli előadások mellett rövidebb prezentálási időkerettel, azonban nyomtatott formában is megtekinthető, úgynevezett poszter előadásokra is nyílt lehetőség.

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum szervezésében idén új arculatot kapott a konferencia, s létrejött a www.fiatalkozepkoros.hu weboldal is, amely nem csupán az adminisztrációs feladatok elvégzését könnyítette meg a jelentkezések kapcsán, hanem a korábbi konferenciák eredményeinek közzétételét is lehetővé teszi egy felületen. Elkészült továbbá egy, a rendezvény programját és az előadások rövid tartalmi összefoglalóit is felvonultató kiadvány a szekcióelnökök, előadók és társszerzők megjelölésével.

A konferencia három hivatalos napjára tervezett eseményein felül a szervezők idén a nulladik napon érkező vendégeket is tartalmas programokkal várták: a sátoraljaújhelyi Levéltár látogatására, az Akadémia Kiadó Hutterite, Haban Culture in Central Europe című angol nyelvű kiadványának bemutatójára, valamint Szoboszlay Marcell fotóművész Várhegyi Krónikák című fotókiállításának megnyitójára invitálták nem csupán a távolról érkező résztvevőket, de a helybéli lakosokat is. 

A Fiatal Középkoros Régészek Konferenciája minden bizonnyal 2017-ben is folytatódik, hiszen a hagyományokhoz híven a helyszínen már jelentkeztek is a következő szervezők a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársainak személyében. Az elhangzott előadásokat online élő közvetítésen is figyelemmel kísérhették azok, akik nem tudtak személyesen jelen lenni, s a rögzített felvételek hamarosan elérhetőek lesznek a Kazinczy Ferenc Múzeum Youtube csatornáján. Terveben van továbbá egy konferenciakötet kiadása, amely az előadásokat teljes formában közli majd.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com