Irályfeladványok tára mintapéldákkal és a legszükségesebb irálytani szabályokkal. Az irály szó jelentése stílus. Az irályfeladványok a nyelvtanoktatás segédletei voltak a leány-nevelő intézetek, elemi és felsőbb népiskolák tanulói számára. Első rész. Szerkesztője Keleti Sándor. Megjelent 1894-ben, Sátoraljaújhelyen Lővy Adolf kiadásában, 39 oldalon.

Lővy Adolf (1837-1918) sátoraljaújhelyi könyv- és papírkereskedő, nyomda és kölcsönkönyvtár tulajdonos cégbejegyzésére 1876-ban került sor. Az ő nevéhez fűződik az első képes levelezőlapok kiadása 1898-tól kezdődően a városban, melyekből már 1906-ig több mint százféle jelent meg. Részt vett a magyar könyvkereskedők egylete alapításában.  Királyi kereskedelmi tanácsos, Sátoraljaújhely város képviselőtestületének és Zemplén vármegye törvényhatóságának bizottsági tagja volt.  Üzlete a mostani városházával (egykori vármegyeháza) szemben állt. 

Később bővítette üzleti körét iskolai tanszerárusítással is. 1878-ban a magyar királyi egyetemi nyomda által kiadott tankönyvek, tanszerek bizományi főraktárosává tették Zemplén, Bereg, Sáros, Ung, Ugocsa és Máramaros megyék területén.

Kiadott országosan használt izraelita hittankönyveket, mértani földrajz tankönyvet és – mint láthatjuk – leánynevelő intézetek számára irányfeladványokat, mely széles körű tankönyvkiadásának bizonyítéka. A tankönyveken felül is nyomtatott könyveket, Borúth Elemér Nyárlevelek c. verses kötete vagy dr. Perényi József Szemere Miklós életrajza is nála jelent meg. Lapkiadással is foglalkozott (Közművelődés).

1918-ban bekövetkezett haláláig vezette az üzletét, ezt követően az üzlet jogai Vértesi Zsigmondra szálltak.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com