Steru Stella polgári leányiskolai első osztályos értesítő könyve. Az értesítőt a Budapesti Református Egyház Skót Polgári Leányiskolájában használták az 1930/31-es tanévben.

Az 1927. évi polgári iskoláról szóló XII. törvénycikk 1. §-a a következőképpen fogalmazta meg a polgári iskola feladatát: „A polgári iskolának az a feladata, hogy a tanulót vallásos, erkölcsös és nemzeti szellemben gyakorlati irányú általános műveltséghez juttassa és ezzel közvetlenül a gyakorlati életre vagy pedig a középfokú szakiskolákra előkészítse. A polgári leányiskola feladata azonfelül művelt, magyar polgári háziasszony nevelése.” A Polgári leányiskolák négyosztályosak voltak, melyekbe a népiskola alsó négy osztályának elvégzése után lehetett felvételt nyerni.

A 20. század elején az 1-es érdemjegy volt a legjobb és a 4-es a legrosszabb. 1919. szeptemberében kísérletet tettek az 5-östől (mint legjobb érdemjegytől) az 1-esig (mint legrosszabb érdemjegyig) tartó skála használatára, de hamar visszaálltak az 1-es mint legjobb érdemjegy használatára, hol négy, hol pedig ötfokú skálán. Az üzenő születésekor az 1-es (jeles), 2-es (jó), 3-as (elégséges), és 4-es (elégtelen) érdemjegy volt használatban. 1948 és 1950 között hétfokú skála volt használatban, melyben a 7-es volt a legjobb osztályzat, majd 1950-től vezették be a ma is használatos ötfokú skálát, melyben az 5-ös a legjobb érdemjegy.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com