„Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre. Böngésszen már bemutatott tárgyaink között a nyitóoldalról elérhető "Térjünk a tárgyra!" című oldalmenüből.


A dokumentum Sebestyén Ágnes adományaként került a múzeumba 2015-ben, több más irattal együtt. Sebestyén Antónia (1891-1959) jolsvai tanítónő kiutasító okmánya, mellyel a születő Csehszlovákia területének elhagyására kötelezték 1919-ben. 

1919 és 1920 folyamán kényszerből vagy önszántából több, mint 100 000 magyar hagyta el az akkor létrejövő Csehszlovák Köztársaság területén levő szülőföldjét és érkezett a megmaradt Magyarország területére. A hazájukat elhagyni kényszerülők zömében törvényhatósági tisztviselők, állami hivatalnokok, tanárok, ügyvédek, mérnökök, tanítók, állami és szabad pályákon mozgó értelmiség, papok, vasutasok voltak. Már 1919 decemberében 300 kiutasított, elüldözött tanító jelentkezett a tanfelügyelőségnél.

A Magyarországra érkezettek nagy része koldusbotra jutva a budapesti (és vidéki) pályaudvarokon leállított üres vagonokban volt kénytelen meghúzni magát, rokonok híján olykor nem is rövid időre. Ilyen volt a Sebestyén család is, akik a Sátoraljaújhelyi állomás egyik vagonjában laktak, és a vasutasoktól kapott vaskályhával vészelték át az első telüket.

 

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com