„Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


Ezen a héten egy meghívót mutatunk be, mely az 1932. febr. 1-én, Sátoraljaújhelyen tartott jótékonysági táncestélyre szól Petrasovszky Manó és családja részére. A meghívó hátoldalán a címzett skicceit látjuk.

Sátoraljaújhelyen ebben az évben is mozgalmasan telt a báli szezon. 1932 februárjában számos mulatságot rendeztek: a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége a kaszinóban álarcos bált, a Status quo izraelita hitközség kultúrestet, a Kegyes Tanítórendi Gimnázium farsangi délutánt, a sátoraljaújhelyi Evangélikus Leányegyesület és Legényegyesület pedig farsangi estet szervezett.

Petrasovszky Emmánuel (Manó) személyében az egyik legkiválóbb görögkatolikus magyar templomfestőt tiszteljük. Festményei számos görög- és római katolikus templom legszebb ékességei. A Zemplén megyei Világ községben született 1902. január 11-én, édesapja az Eperjesi Egyházmegye papja volt. A gimnáziumot Eperjesen és Sátoraljaújhelyen végezte. Érettségi után a budapesti Képzőművészeti Főiskolára járt, majd Olaszországban folytatott festészeti tanulmányokat. Első képei a sátoraljaújhelyi római katolikus és a debreceni Szent Anna templomban készültek 1929-30-ban. Ezt követően a füzéri római katolikus templom (1930), valamint a vencsellői (1933), a rudabányácskai (1943), a máriapócsi, a miskolci, a görömbölyi (1951), a bodrogkeresztúri és a nyírturai görögkatolikus templomok falait díszítette képeivel. A miskolci templom festésénél bátyja, Leó is segítségére volt, aki szintén elismert festőművész volt. Oltárképeket készített továbbá a sárospataki és a végardói (1937), valamint az olaszliszkai, vámosújfalui, nyírbátori és a nyíregyházi görögkatolikus templomok számára.

Könyvillusztrációk is szerepeltek alkotásai között. Ő illusztrálta Smidt (Szíves) Béla, a két világháború közötti népszerű pap-író könyveit, valamint Tartally Józsefné Stima Ilona „Ékes virágszál" című regényét. Petrasovszky Emmánuel nem csupán kiváló festőművész, hanem kitűnő művészettörténeti szakíró is volt. Sátoraljaújhelyen hunyt el 1976. október 10-én.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com