„Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


2017. május 14-én, vasárnap lesz 78 éve annak, hogy Szent Jobb Sátoraljaújhelyen járt.  A Szent Jobb 1938-39-es országjárásának sátoraljaújhelyi tartózkodásáról készült fényképeket mutatunk be ezen a héten. A fotókat a készítő, Jencsik Béla adományozta 1989-ben a múzeumnak. A felvételeket a Bortemplom erkélyéről és a Dohánygyári Sportpályán készítette.

1938 kettős szent év volt a magyarság számára: hazánkban rendezték meg a XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszust, ugyanakkor Szent István Emlékév is volt, az uralkodó halálának 900. évfordulójának okán. A Szent István jubileumi év nyitányának május 30-át választották, mely a Szent Jobb megtalálásának évfordulója.

Ekkor indult országjárásra a Szent Jobb, egy speciálisan erre a célra készített vasúti kocsival, az ún. „Aranyvonattal”. Már ebben a naptári évben tervezték elhozni Sátoraljaújhelyre az ereklyét. Bár ez a terv meghiúsult, de még a Szent Év keretein belül, 1939 tavaszán - mikor az Első bécsi döntéssel frissen visszacsatolt területekre is elvitték a jelentős szakrális emléket - Sátoraljaújhelyre is eljutott.

1939. május 14-én a Szent Jobb közel másfél órát tartózkodott a városban: reggel 7 órakor érkezett meg és 8 óra 26 perckor indult tovább. Az állomáson egy katonai díszszázad várta, valamint a város egyházi, világi és katonai előkelőségei. Az érdeklődő tömegnek legkésőbb fél 7-ig el kellett foglalnia a helyét a kijelölt területen, mert akkor lezárták az utcákat. A Kossuth Ferenc (a mai Fasor utca) és Dohány utcán át vitték díszmenettel a sportpályára az ereklyét. Itt Serédi Jusztinián hercegprímás tartott szentmisét, amely után dr. Hamvas Endre prépost (a sajtó híradása szerint Mihálovics Zsigmond pápai prelátus) mondott szentbeszédet tíz percben a Szent Jobb történetéről és jelentőségéről. Az esemény után 15 kocsival és autóbusszal vitték vissza a pályaudvarra a díszkíséretet és a Szent Jobbot.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com