„Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


Bemutatjuk Sátoraljaújhely megyei város fiú felső kereskedelmi iskolájának és a vele kapcsolatos női kereskedelmi szaktanfolyam értesítőjét az 1935-36. iskolai évről. Közzétette Mathisz József igazgató. Az 52 számozott oldal a Vajda könyvnyomdában készült Sátoraljaújhelyen.

Az első világháborút megelőző években vetődött fel a gondolata egy gyakorlati irányú kereskedelmi iskola megnyitásának. 1911-ben döntött a képviselőtestület az iskola megnyitásáról. Az iskola céljait a következőképp rögzítették: „Egyrészt ált. műveltséget nyújtani, másrészt szakismeretek közlése és gyakorlati ügyesség elsajátítása által oly erkölcsi és tanulmányi alapot adni növendékeinek, hogy azok közvetlenül az életbe lépvén, rövidebb gyakorlat után képesek legyenek akár mint önálló kereskedők, akár pedig mint nagyobb kereskedelmi bankoknál pénz-, ipar-, mg.-i és forgalmi vállalatoknál alkalmazott belső tisztviselők hivatásuknak kellően megfelelni.”

1913-14-es tanévtől kezdve indult meg nők képzése is az iskolában, azok számára, akik elvégezték a polgári vagy felső leányiskola vagy a gimnázium alsó négy osztályát. A női szaktanfolyam időtartalma két év volt. A harmadik tanévtől kezdődően a Munkácsi u. 11. szám alatt működött az iskola, emléktáblája ma is ott áll.

 

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com