JUBILEUMI KERESZT

"Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


Bemutatjuk a gyűjteményünk részét képező Jubileumi Keresztet (Jubiläumskreuz), melyet tévedésből egy Mozgósítási Kereszt szalagjával láttak el. 1985-ben került múzeumunk tulajdonába vásárlás által.

I. Ferencz József 1908. szeptember 29-én kelt legfelsőbb elhatározásával alapította ezt a kitüntetést, trónra lépésnek 60. évfordulója alkalmából. Az adományozásra 1908. december 2-án került sor. Katonai, polgári és udvari személyeknek egyaránt adományozható volt, de különböző elnevezésekkel.

Katonai Jubileumi Kereszt néven megkaphatták szolgálatban álló tisztek, katonai hivatalnokok, tengerész tisztjelöltek, s olyan személyek, akik 1848 óta valamikor is tisztként szolgáltak a hadseregben, valamint a legénységi állomány tagjai, akik 1908-ban szolgálatban voltak, és legalább két évet töltöttek a hadseregben.
Polgári Jubileumi Kereszt néven megkaphatták azok, akik feltétlen hűségükről adtak bizonyságot az Uralkodó és a Monarchia iránt hivatali, politikai, kereskedelmi, közéleti és egyéb tevékenységük során.
Udvari Jubileumi Keresztre jogosultak voltak, akik legalább 1898. december 2-a óta álltak az Udvar szolgálatában, ide értve a hivatali, személyi és egyéb szolgálati feladatokat ellátó magasabb és alacsonyabb rangú személyeket is.

A három adományozási forma csak a szalagok színében tér el egymástól. A Jubileumi Kereszt egyszeri adományozású kitüntetés volt, háromszögletű mellszalagon. Bal oldalon viselték.

A kitüntetés 37 mm magas és széles mantuai, vagy talpas kereszt, felső szárán oldalt fűzhető csőszerű tartószemmel. Az ívelt oldalú szárakat egy 21 mm átmérőjű központi korong fogja össze. Rajta kidomborítva az uralkodó jobb profilt mutató, idős kori, egyenruhás mellképe. Baloldalon a FRANC. IOS. I. ívelt felirat olvasható. A kereszt szárait hármas levéleloszlású, három-három tagból álló babérkoszorú ívek fogják össze. A kereszt anyaga aranyozott bronz.

A kereszt hátoldala sima, mivel a központi korong, amely a szárakat összefogja, nem emelkedik ki a síkból. A rajta lévő két évszám 5 mm magas, kidomborodó évszámokból áll. A két sorban látható évszámok: 1848/1908. A koszorúívek levelei ugyanúgy megjelennek, mint az előlapon.

Szalagok:
A Katonai Jubileumi Kereszt: 41 mm széles háromszögletű mellszalag. Alapszíne fehér. Két szélétől 3-3 mm távolságra egy-egy 5 mm széles vörös, hosszanti sávval díszítve.
A Polgári Jubileumi Kereszt: 41 mm széles, vörös, háromszögletű mellszalag.
Az Udvari Jubileumi Kereszt: 38 mm széles, vörös alapszínű, mindkét szélén egy-egy 6 mm széles hosszanti fehér sávval díszített háromszögletű mellszalag. (A szalag színe megegyezik a Lipót Rend szalagjának színeivel.)

A saját példányunkon tévedésből vélhetően a 1912-1913. évi Emlékkereszt (Erinnerungs-Keuz 1912/13, más néven Mozgósítási Kereszt vagy Balkáni Kereszt) szalagja található, fordítva rárakva.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com