A DICSÉRET JELE

"Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


Bemutatjuk a gyűjteményünk részét képező bronz Signum Laudis-t, mely 1985-ben került a múzeum tulajdonába vásárlás által. Vélhetően 1914 és 1917 között került adományozásra.

A Katonai Érdemérem, vagy ismertebb nevén a Signum Laudis elnevezésű kitüntetést 1890. március 12-én alapította legfelsőbb rendeletével Ferenc József Budapesten. Célja a katonai érdemek jutalmazása és elismerése volt. Alapításakor egyfokozatú kitüntetés volt, anyaga aranyozott bronz. A 31 mm átmérőjű érem a császári korona kicsinyített másán függ csuklósan rögzítve. A korona befoglaló méretei 20x18 mm. A korona csúcsán lévő gömb furatába csatlakozik a szalagtartó gyűrű.

Az érem előlapján a király  balra néző arcmása látható, szalaggal átkötött babérkoszorú díszítéssel. A külső körön nagyon apró hármas levélosztású koszorú fut körül, azon belül a latin nyelvű körfelirat olvasható:

FRANCISCVS.IOS.I.D.G.IMP.AVST.REX.BOH.ETC.ET.REX.APOST.HVNG., jelentése: FERENC JÓZSEF ISTEN KEGYELMÉBŐL AUSZTRIA CSÁSZÁRA CSEHORSZÁG ÉS MÁSOK KIRÁLYA ÉS MAGYARORSZÁG APOSTOLI KIRÁLYA.

Hátoldalának középrészében SIGNVM LAVDIS felirat olvasható, melynek jelentése: a Dicséret Jele. A külső körön apró gyöngyökből álló gyűrű fut körül, ezen belül a kétsoros feliratot balról babérlevelekből, jobbról cserfalombból álló felül nyitott koszorú övezi. A két ág alul szalaggal van összekötve.

A Katonai Érdemérmet a fegyveres haderő mindazon tagjai elnyerhették, akik 

  • a háborúban tanúsított kimagasló teljesítményeikért a legfelsőbb dicsérő elismerésben,
  • a békében teljesített kiváló szolgálataik elismeréseként a legfelsőbb elismerésben részesültek és erről az illetékes minisztériumtól névre szóló, külön e célra kiállított dekrétum tanúskodik.

Az alapító okirat kétféle szalagon engedélyezte az adományozásokat. Katonai személyek részére egy 40 mm széles fehér alapú szalagon, amelynek mindkét szélétől 5 mm távolságra egy 5 mm széles vörös hosszanti sáv húzódik, s a közrezárt rész piros-fehér keresztcsíkozású. A másik szalag 40 mm széles és egyszínű vörös - ez békeadományozásként szolgált katonai, esetleg polgári személyek részére. 

A szalagok háromszögletűre formáltak és a kitüntetésekkel együtt a bal mellen viselendők. A kitüntetéseket díszdobozban és díszes okiratokkal adományozták. 1916. november 21-én elhunyt Ferencz József. Utóda, IV. Károly 1917. április 18-án kelt rendeletével megváltozott formában ugyan, de tovább adományozta az érdemérmeket. Mivel ekkor az új uralkodó arcképe került rá az éremre, és a mi esetünkben a szalag „hadiszalag”, ezért datáljuk 1914 és 1917 közé az adományozást.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com