Nagyszerű hangulatban, valódi értékek között tölthették a szombat estét azok, akik a Kazinczy Ferenc Múzeumot választották úti célul, hiszen a múzeumok éjszakája idei programjai legalább olyan sokszínűek voltak nálunk, mint az erre az alkalomra kihelyezett lampionok és papírdíszek.

A Baltazar zenekar népzenei produkciójával indult ez a különleges este, majd Jászter Beáta beszélgetett Rubin Eszter írónővel a közelmúltban megjelent, önéletrajzi elemeket és tradicionális zsidó recepteket egyaránt tartalmazó Barhesz c. regényéről. A magát gasztrománnak valló, lakberendezőként is tevékenykedő írónő regényében leplezetlen nyíltsággal beszélt egy 21. századi zsidó család mindennapjairól, bepillantást nyújtva egy sokak számára ismeretlen kultúrkör étkezési szokásaiba. A beszélgetést követően a vállalkozó kedvű résztvevők közösen fonhattak barheszt, azaz zsidó kalácsot az írónővel, amit annak kisülése után bárki meg is kóstolhatott.

A legkisebbek ma már „muzeális” értéket képviselő diaképeken csodálkozhattak rá arra, hogy szüleik anno miféle mesefigurákon nőttek fel. A Futrinka utca lakói: Mazsola és Tádé, Frakk, a macskák réme, valamint Gulliver és a többiek a szülőkben nosztalgikus érzéseket keltettek, a kicsikben pedig egy értékes mesevilágot elevenítettek meg. A mesevarázs után kezdődhetett a kézműves foglalkozás a gyermekek (és szüleik) számára, manó síp készítéssel, gyógynövény szövéssel és múzeumi játszóházzal. Felegyi Pál újhelyi kocsigyártó és makettkészítő (van-e vajon rajta kívül még képviselője a kocsigyártó szakmának széles e Zemplénben?) részlet gazdag szekérmakettjei őszinte csodálatot váltottak ki kicsikben és nagyokban egyaránt. Az udvaron újra izzottak a hegedűhúrok, a Baltazar muzsikaszavára pedig a gyomor örömeinek hódolhattak a vendégeink: a helyi Spaten Étterem védjegyének számító túrós sztrapacska és a sárospataki Boros Borbár saját márkás nedűje az est nyerő párosának bizonyult.

A késő esti étkezés következményeit elkerülendő indulhatott is a táncház Baltazárékkal, majd miután teljesen besötétedett és kigyúltak a lampionok fényei, a Homonnáról érkezett hastánc csoport misztikus világot megidéző bemutatójának örvendezhettünk. Mindeközben javában zajlottak a teljesen elsötétített múzeumi terekben az elemlámpás tárlatvezetések. Az est legutolsó fellépőjeként köszönthettük Czabányi Attilát, akinek keserédes hangulatú énekelt versei alatt a hátsó kertben már lobogott Szent Iván éji tűz. A „pataki Frusciante” produkciójának végére nem csak a lobogó tűz, de a hangulat is parázzsá vált, a Baltazar újra a húrok közé csapott, s következhetett az ilyenkor elmaradhatatlan tűzugrás.

Aki itt volt, jól érezhette magát, aki nem jött, sajnálhatja, ám búbánatra semmi ok, jövőre is lesz Múzeumok Éjszakája, s addig már csak kevesebb, mint 365-öt kell aludni!
 

A rendezvényen készült fotók a galériában megtekinthetőek.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com