A szabadkőművesség két legfontosabb szimbólumának számító, az anyagi világot jelképező szögmérő és a szellemi világot jelképező körző által körbefoglalt medál – melyen további szabadkőműves szimbólumok fedezhetőek fel – felirata szerint a kassai Resurrexit szabadkőműves páholy egyik tagjának jelvénye volt.
 
A Resurrexit páholy 1899. január 14-én alakult Kassán, a korábban ugyanott működött Haladás és Egyetértés páholyok hagyományait folytatva, s egyben őszinte lelkesedéssel ápolva Kazinczy Ferenc emlékét. Ismeretes, hogy Kazinczy Ferenc szabadkőművesi tevékenysége szorosan kapcsolódott Kassához, ide kötődött tanfelügyelői és jegyzői foglalkozása is. 1888-ban ebben a városban alapította meg Batsányi Jánossal és Baróti Szabó Dáviddal az első magyar nyelvű irodalmi folyóiratot, a Kassai Magyar Museumot, később szabadkőművesi nevét, az Orpheust választva folyóirata címéül.
 
1901-ben Kazinczy Ferenc fogságból való kiszabadulásának 100. évfordulóján a kassai Resurrexit páholyban ünnepség keretében emlékeztek meg a nagy szabadkőműves elődről.
 
Forrás: Berényi Zsuzsanna Ágnes: Többjelentésűség a szabadkőművesi páholynevekben (A „Resurrexit” páholy nevének jelentései) Névtani Értesítő 15. évf. Budapest, 1993. 57-60.
 
A témához kapcsolódó ismeretterjesztő irodalom:

Szathmáry-Király Ágnes: A szabadkőműves Kazinczy

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com