"Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


A katonák gyakran készítettek emléktárgyakat békeidőben és háborús időkben is. Ezek egy része nem kötődött a katonaléthez, másik része viszont igen. Ennek a második típusnak egy I. világháborús mintapéldányát mutatjuk most be.

Az itt látható tárgyat egy 1905-ös mintájú tábori löveg 8 cm átmérőjű és 20 cm magas lőszerének hüvelyéből készítették. Az alján az ütőszeg helyét vélhetőleg faggyúval zárták le. 1992-ben került a múzeum gyűjteményébe vásárlás útján. Vázaként funkcionálhatott, a fülre emlékeztető oldalsó díszítés okán esetlegesen ivóalkalmatosságként is.
Az emléktárgy készítésének helyét nehéz meghatározni, hiszen a legtöbb harctéren megfordultak a sátoraljaújhelyi honvédek. Ott voltak az orosz, a szerb, a román és az olasz hadszíntéren is. Részt vettek Przemysl visszafoglalásában, Lemberg visszavételében, a gorlicei áttörésben, Erdély visszafoglalásában és Dél-Bosznia védelmében is.

A sátoraljaújhelyi katonák főleg a Magyar Királyi 10. honvédgyalogezred, a Császári és Királyi Lajos Győző főherceg 65. gyalogezred, a Császári és Királyi 34. gyalogezred és a Magyar Királyi 5. honvéd huszárezrednél szolgáltak. Az első kettő székhelye Miskolcon, az utóbbi kettő székhelye pedig Kassán volt. A 10. honvédgyalogezred III. zászlóalja békeidőben is Sátoraljaújhelyen állomásozott, mint a város helyőrsége, és kizárólag zempléni bakákból állt. A gyalogezred kötelékébe tartozó katonák 1914. augusztus 17-én indultak útnak az orosz frontra a 39. hadosztály részeként és 1914. augusztus 26-án estek át a tűzkeresztségen Tarnawatkánál. A Császári és Királyi 65. gyalogezred tagjai (közkeletű nevükön „Ludwig bakák”) 1914. augusztus 8-án indultak el Przemyslbe, majd augusztus 26-án harcoltak a Komarowi csatában. A Császári és Királyi 34. gyalogezred is az orosz fronton kezdte harcait, de az ezred II. zászlóalja már 1914-ben a szerb frontra került határvédelmi feladatok ellátására. A Magyar Királyi 5. honvéd huszárezred szintén az orosz fronton szerezte tűzkeresztségét.

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com