A sok ifjú jelentkezőnek köszönhetően idén nyáron két turnusban zajlott a múzeumi napközis tábor, augusztus 14-18. és 21-25-e között. 16 és 17 fő résztvevővel népesítették be a gyerekek a múzeum tereit. Volt közöttük óvodás és olyan fiatalok is, akik szeptembertől a 6. osztályt kezdik. A táborozók törzshelye a múzeumi könyvtár volt (kell ennél jobb hely?), amely úgy lett berendezve, hogy legyen hely a kézműves foglalkozásokhoz, társasjátékhoz, olvasáshoz, és természetesen, az elmaradhatatlan legózáshoz is.

Minden reggel a teljes létszám megérkezéséig kötetlen játékra volt mód. Ezt követően a múzeum dolgozóival, kiállításaival, tereivel ismerkedtek meg a gyerekek egy-egy séta keretében, melynek során a pince és a padlás is sorra került. A kiállításokban TOTÓ, gombanyomda, keresgélős játék várta a kis kalandozókat. Ezt követően minden nap más-más intézményt látogattunk meg. A Rendőrkapitányságon közlekedésbiztonsági beszélgetés, ujjlenyomat-vétel, rendőri eszközök kézbevételének, helyszínelő autó megtekintésének lehetősége várta a csapatot. A Mentőállomáson a mentősök munkájába nyerhettek bepillantást, megnézhették a mentőautók felszereléseit. A Tűzoltóságon a nagy piros autók és azok felszerelése, a műszaki jármű nagy erejű technikai eszközei nyűgözték le a gyerekeket. Az első tábori hét nagy melegét a Tűzoltóság udvarán a gyerekek kézipumpás oltóeszközzel permetezett vízzel enyhíthették. A csütörtöki napokon erdei kirándulás zajlott, amelynek keretében a mikóházi Málnás-völgyben található mesterséges madárodúkba lestünk bele. A madárodúkból, így augusztus táján felnőtt és fiatal nagy pelék pislogtak vissza ránk. Péntekenként a Börtönmúzeum meglátogatása volt a cél.

Ezúton is szeretném megköszönni minden intézmény munkatársainak a segítséget, a gyerekek fogadását, a sok-sok információt, a ránk szánt időt! Olyan könyv-barát csapat gyűlt össze mindkét héten, hogy két-két alkalommal a Városi Könyvtár szolgáltatásait is igénybe vettük, ahol volt hagyományos diamese nézése, társasjátékozás, könyvválogatás is. A Rongykutya Könyvesboltban papírszínházas előadáson vehettünk részt. Délutánonként kézműves foglalkozás keretében készültek origami-kockák, papír-pelék, de volt fagyizás, és játszótéri játék is. Mire a tömör felsorolás végére értem, el is fáradtam, nem úgy, mint a gyereksereg, akik információkra, játékra, érdekességekre éhesen, fáradhatatlanul, lemeríthetetlenül élték végig az adott hetet. Akinek e rövid beszámoló alapján megtetszett a múzeumi élet, jöjjön el rendezvényeinkre!

Gécziné Nagy Mária
múzeumpedagógus

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com