Köszönjük a jelentős érdeklődést, amely a Múzeumok Éjszakája programjait övezte! Szép számban jelen voltak tüzes programjainkon. 

Ha itt volt, elevenítse fel az élményeket - ha nem, tekintse meg, miről maradt le!

A képes beszámoló a galériában található!


Múzeumok éjszakája

2016. június 25.

Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum

Sátoraljaújhely

„Hősök, felfedezők, újítók”

TÜZES ÉJSZAKA

Szakmai beszámoló

Idén a Múzeumok éjszakájának országos tematikájából a „hősöket” emelte ki a múzeum kollektívája, és tűzoltós múzeumok éjszakáját szervezett. Sátoraljaújhely város hivatásos tűzoltóállománya örömmel fogadta a felkérést erre a programra, bár ők maguk nem érzik magukat hősöknek, csak teszik a dolgukat.

18.00 órakor az Ütős Ötös hívogatóját hallgatták a kapunyitásra érkezők. A nevével ellentétben négytagú ütőhangszeres csapat a helyi Lavotta János Zeneiskola növendékeiből és tanárából áll. A hívogatón kívül az este folyamán még közel egy órás ütemes programmal bilincselték le a jelenlévők figyelmét.

Az estére érkezőket 18.15 perckor Dankó Dénes alpolgármester köszöntötte, és ezzel megnyitotta a múzeum kapuját. A köszöntőn jelen volt Ringer István múzeumigazgató, és Bodnár Attila tűzoltó parancsnok-helyettes. A köszöntőt követően a helyszínen lévő tűzoltó-autók szirénái is jelezték, hogy kik a kiemelt szereplői-vendégei a programnak.

Az este hangulatáról a Baltazar Zenekar gondoskodott. A zenekar szintén két alkalommal lépett fel az este folyamán. Egyszer énekes-népzenei produkcióval, másodszor az éjszakai Szent Iván éji tűzugrás alkalmával, amikor táncra és tűzugrásra invitálták a vendégeket. (19.30-kor és 23.00 órakor)

20.30 órakor az előadóteremben vetítettképes előadáson vehettek részt az érdeklődők, főként gyerekek. Az előadás témája az idei év emlősállatai a denevérek voltak, címe pedig: Bőregerek a múzeumban. Az előadó Géczi István volt, az Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület tagja.

A tüzes este fénypontja 22.30 órakor a Tűzlovagok Tűzzsonglőr Társulat előadása volt, mely nagy érdeklődésre tartott számot. Zenei aláfestéssel kísért produkciójuk ámulatba ejtette a közönséget.

Az este folyamán a tűzoltóké volt a főszerep. A múzeumba érkező vendégek tűzoltó-felszereléseket tekinthettek meg, sőt, fel is próbálhatták azokat. A múzeum mélypincéjében gázmaszkban, védőfelszereléssel és tűzoltó-kísérettel barangolhattak kicsik és nagyok egyaránt. Megtapasztalhatták, hogy milyen nehéz a felszerelés, és mennyire nehéz sötét, ismeretlen helyen tájékozódni. A hátsó udvarban tűzoltó szerkocsi várta a vendégeket, melyet kívülről-belülről meg lehetett tekinteni felszerelésével együtt.

Az este folyamán minden múzeumok éjszakája-résztvevő egy tányér tűzoltó-gulyáslevessel csillapíthatta éhségét. Az étel elkészültében a sátoros hangulat megteremtésétől a hagymapirításon keresztül a tálalásig mindent a tűzoltók végeztek. A tűzoltó-gulyásleves elnevezésről, illetve más hivatásbeli kérdésekről minden egyenruhás résztvevő készséggel adott felvilágosítást.

Az este folyamán idén is élt az együttműködés A Magyar Nyelv Múzeuma, a Börtönmúzeum és a Kazinczy Ferenc Múzeum között. Közös kedvezményes belépőjegyet vásárolhattak a múzeumlátogatók, melynek felmutatásával ingyenesen utazhattak a gumikerekes kisvonattal, a Futrinkával. A rabomobil szintén közlekedett ezen az éjszakán, mellyel a sárospataki Rákóczi Várba is átmehettek a vendégek. Az este kísérőprogramja erdőjárós játszóház volt, ahol mozgó szárnyú állatokat lehetett készíteni: denevért, baglyot.

Éjfélkor a hagyományosnak mondható elemlámpás tárlatvezetésekre került sor, melynek elnevezése: Éjszaka a múzeumban. A nagy érdeklődésre való tekintettel két elemlámpás tárlatvezető is elindult két nagy csoporttal, hogy bebarangolják a múzeum kiállításait.

A Múzeumok éjszakájának programjairól, résztvevőiről a Zemplén Televízió és az Európa Rádió is híradásokat készített.

A Múzeumok éjszakája programon a Kazinczy Ferenc Múzeumban 404 fő vett részt.


Együttműködő partnereink voltak:

Abaúj-Zemplén Értékeiért Közhasznú Egyesület

A Magyar Nyelv Múzeuma 

Börtönmúzeum

Sátoraljaújhely - Hegyköz Turizmusáért Egyesület - TDM Szövetség

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Támogatóink voltak:

Bányácski Árpád

Ignácz András

Kazinczy Ferenc Társaság

Kossuth Lajos Művelődési Központ

Kovács Lajos

Mikóháza és Környéke Földtulajdonosi Közösség

Petőfi Irodalmi Múzeum

Simex-96 Kft.

Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium Tangazdasága


Köszönjük a segítséget mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény megszervezéséhez és lebonyolításához!

Új Orpheus 2017

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2017

Új Orpheus

Új Orpheus 2016

A Petőfi Irodalmi Múzeum -
Kazinczy Ferenc Múzeum Értesítője 2016

Új Orpheus

Egy hely, ahová érdemes betérni!

Újhelyi kedvezmény

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com