Tíz éve történt azt hiszem…
sőt, egész pontosan emlékszem, éppen egy évtizeddel ezelőtt, 2007. nyarán másztam meg először az újhelyi Várhegyet. Akkor még nem ismertem a magyar geográfia legnagyobb tudósai között számon tartott Cholnoky Jenő (1870-1950) sorait, aki így írt: „Aligha tudok szebb sétát ajánlani ebben a mi szép kis országunkban, mint a Várhegyre fölsétálni, onnan a Sátorhegyen, Kecskeháton és Magashegyen végig körülkerülni a Sátorudvart, a vulkánóriás hajdani kalderáját, óriási kráterét…” Nem emlékszem, hogy a valóban csodás panoráma egyáltalán feltűnt-e az első látogatáskor. Ami feltűnt, az a Várhegy fennsíkját beborító, áthatolhatatlannak tűnő bozót és gaz volt, s egy olyasfajta szorongató érzés, hogy van-e értelme mindennek, érdemes-e egy ekkora terület feltárását megkezdeni, egyáltalán számolhatunk-e bármiféle érdemi eredménnyel? A kérdést akkor nem tudtam megválaszolni, ám cserébe többször nem is tettem fel magamnak.
Azóta minden évben számtalanszor megmásztam már a Várhegyet. Az megnyugtató, hogy mind többen tesznek ugyanígy. Ki azért, hogy részese legyen a vár feltárásának és megmentésének, ki pedig azért, mert kíváncsi minderre. Van, aki már évek óta velem mászik, mások nemrég csatlakoztak, s idén is lesznek újabb mászók.
Egy évtized emberi léptékkel mérve jelentős időnek számít. Röpke pillanat viszont egy középkori vár évszázadokon átívelődő történetében, s rövid szakasza lehet egy csaknem nyomtalanul elpusztult vár teljességre törekvő régészeti feltárásának is. Egy efféle hatalmas vállalkozásnál különösen fontos, hogy időről-időre számot adjunk a kutatás eredményeiről, s egy ilyen számvetésre kínál alkalmat a vár feltárásának 10 éves jubileuma. Úgy fest, a kerek évforduló egyben fordulópont is: elkezdődött a műemlék jövőbeni hasznosításának, bemutatásának előkészítése, mely azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a vár feltárt és konzervált maradványa idővel Sátoraljaújhely jelentős idegenforgalmi nevezetességévé is válhat. Sok munka vár még a feltáráson tevékenykedőkre, de sok minden történt, amire érdemes emlékezni. A 10 éves emlékekből és érdekességekből minden héten megosztok egyet.

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com