Mészáros Tibor:

Nem tudod, hogy örökké vándor maradsz…? Márai Sándor és városai

Ismeretterjesztő előadás

 

Mészáros Tibor, A Petőfi Irodalmi Múzeum irodalomtörténésze, a Márai-hagyaték gondozója, az író életművének tudományos feltárója lebilincselő előadásban mutatta be Márai Sándor életútjának meghatározó helyszíneit.

Márai egy helyütt ezt vallotta: „Két esetben szoktam utazni: ha nagyon vágyom valahova, ahol nem vagyok, és ha unom azt a helyet, ahol vagyok. Így aztán nem kell attól tartanom, hogy kiapad az utazási kedvem.”

A világ megismerése az író számára természetes, élete szerves részét képező vágy volt. Az ő esetében a különböző tájak, városok és emberek megismerése legalább annyira az alkotói folyamat részének számított, mint a pihenés, az élményekkel való feltöltődés. Az emigráció évei döbbentették rá, hogy más utazni valahová, s más élni valahol: 1948 után az utazás már a hontalansággal kapcsolódott össze.

Noha bejárta a fél világot, lelkében mindvégig féltve őrizte élete két legfontosabb színhelyét: az ifjúkor emlékeinek tárházát jelentő Kassát, valamint írói kiteljesedésének helyszínét, a Krisztinavárost, s büszkén vallotta, hogy: „Budán lakni világnézet”.

„Láttam és hallottam Európát, megéltem egy kultúrát…” Az előadás másfél órás utazás volt, amely során egy valódi európai példáján keresztül kaphattunk ízelítőt arról, hogy mit jelent ez a mondat.

Ringer István

Fotók: Sipos Áron

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com