Múlt szombaton a Kazinczy Múzeumban töltöttük a napot, ugyanis most nyílott a bodrogolaszi kincset bemutató kiállítás, amelyhez konferenciát is rendeztek magáról a kincsről, az aranybányászatról, a pénzforgalomról. A kiállításon szereplő 73 aranypénz körül pedig ízlésesen megszerkesztett tablók és a pénzveréshez kapcsolódó tárgyak mutatják be a középkori aranypénz történetét. A sötét kiállítótér, a megvilágítás még szebbé és titokzatosabbá tette az aranykincs pénzérméit. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk, érdemes megnézni, ha valaki Sátoraljaújhely közelében jár!

Vasárnap a tengerszemhez kirándultunk, hogy kipihenjük a munka fáradalmait, este pedig új tagokkal bővült csapatunk, köztük a nyitrai egyetem egyik diákjával, hogy hétfőn még nagyobb lelkesedéssel vágjunk neki a munkának. Az esős, borús idő sem szegte kedvünket, amikor nem tudtunk a várhegyen dolgozni, megnéztük a múzeum kiállításait és az eddig előkerült kerámiatöredékek mosásával, válogatásával, az ásatási dokumentáció készítésével foglalkoztunk. 

Ennek ellenére a 3. hét nem várt eredményeket hozott! A 2. árokban talált nyílásról kiderült végül, hogy nem ajtóhoz vagy ablakhoz tartozott, hanem a sziklára épített fal alján található egy 70 cm mély és 30 cm magas nyílás, amelyről eddig nem tudtuk eldönteni, hogy szándékosan alakították ki, vagy csak egyszerűen így építették meg a falat. Az árok déli végében sikerült megtalálni a várfalat is, amelynek eddig a belső síkját tisztítottuk meg. Ezenkívül pedig megtaláltuk azt a felszínt, amely az egykori járószint volt a középkorban, kora újkorban. Elkeztük a falak, metszetfalak rajzolását is az árokban, amely az ásatás egyik leglényegesebb feladata, hiszen a a kiásott falak, felszínek értelmezés majd csak a pontos rajzi és fotódokumentálás után lesz lehetséges.

A szerdai napon megnyitottuk a 3. és 4. árkot is. A 3. a várhegy északnyugati csúcsán helyezkedik el, míg a 4. számú a 2-tól keletre. A mellékelt légifotón bejelöltük a munkafelületeket a könnyebb tájékozódás érdekében. 

A 4. számú árokban megtaláltuk annak a falnak a folytatását, amelyet a 2. árokban is kibontottunk, azonban itt egy kereszt irányú, enyhén íves falszakaszra bukkantunk, amely a várudvar felé mutat. Sajnos ebből még nem derül ki, hogy mi lehet ez a fal, majd csak a két ároknak az összenyitása során tudunk meg róla többet. 

A legnagyobb meglepetést a 3. árok tartogatta, ugyanis ebben egy észak-dél irányú falszakaszt találtunk, amelynek nagyjából a közepén egy íves, élszedéssel díszített kapu kerete bontakozott ki eredeti helyzetben. Először csak a keret felső két faragott kövének teteje latszott ki, akkor csak küszöbre gyanakodtunk, de ezzel megbizonyosodtunk róla, hogy sokkal magasabb felmenő falakkal is számolnunk kell a várban, mint azt korábban gondoltuk. Azt persze még nem tudjuk, hogy ez a kapu egy épülethez tartozott-e, ha igen, akkor mi maradt meg az épületből, volt-e boltozata, esetleg ablaknyílása. A jövő héten folytatjuk a munkát és reméljük, hogy sikerül kideríteni még több információt az eddig előkerült falakról, épületekről!

.

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com