"Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


Bemutatjuk Borúth Elemér Nyárlevelek című verses kötetét. Lővy Adolf könyvnyomdája adta ki a kötetet 1878-ban Sátoraljaújhelyen, 278 oldalon. A kötet vegyesen tartalmaz rövid népies költeményeket és hosszabb ódákat.

Borúth Elemér (Mád 1833 - 1886 Sátoraljaújhely) költő, újságíró, lapszerkesztő volt. 21 éves korától közölt cikkeket és verseket közel egy tucat lapba, egyes költeményeit meg is zenésítették. A Hölgyfutár című lapnak levelező munkatársa volt Júlia néven, úgy, hogy a főszerkesztő sem tudta róla, hogy valójában férfi. Mádon szőlőműveléssel foglalkozott az írás mellett. 1870-ben Újhelyre költözött, ahol megalapította és haláláig szerkesztette a Hegyalja, majd Zemplén címet viselő újságot, mely egészen 1944-ig a legjelentősebb lapja volt Sátoraljaújhelynek és a vármegyének. Folyamatosan írt verseket és elbeszéléseket is.

Ezek mellett műemlékvédő tevékenységet is folytatott. A borsi várkastélyban az ő kezdeményezésére helyezték el a ma is ott látható márványtáblát. Ő mentette meg Újhely Nepomuki Szent János szobrát is, mely egyik jelképe lett a városnak. Szépen rajzolt, egyes rajzait közölték is a lapok, fia Borúth Andor pedig országos hírű festőművész volt.

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com