Államalapító királyunk emléke előtt tisztelegve múzeumunk Szent István emlékezete címmel tartott ünnepi rendezvényt. Sor került a Szent Jobb 1939-es sátoraljaújhelyi látogatását ismertető emlékfal bemutatására, melynek alapját Godzsák Attila történész ez irányú kutatásai jelentették. Az alapötletet a Kazinczy Ferenc Múzeum Történeti Fotótár Gyűjteményében lévő, mindeddig publikálatlan, páratlan forrásértékkel bíró fényképsorozat jelentette, mely a Szent Jobb 1938-39-es országjárásának sátoraljaújhelyi eseményeit rögzítette. A témában végzett levéltári kutatások, valamint a korabeli sajtóanyag áttanulmányozása után sikerült pontosan rekonstruálni az ereklye újhelyi látogatásának mozzanatait. Mindezek mellett az emlékfal ismerteti a Szent Jobb kultusz történetét, valamint az 1938-as Szent István Emlékév legfontosabb eseményeit is. Az installációban elhelyezett monitoron az emlékév korabeli filmhíradóinak részletei mellett az ereklyét szállító egykori ún. Aranyvonat virtuális rekonstrukcióját tekinthetik meg a látogatók egy animációs film segítségével. 

Az ünnepi rendezvényen Ringer István múzeumigazgató köszöntötte a vendégeket, majd Gubala Róbert esperes, címzetes apát, sátoraljaújhelyi római katolikus plébános osztotta meg ünnepi gondolatait. Szent István király Imre herceghez intézett, örök aktualitásokkal bíró Intelmeiből Jászter Beáta olvasott fel, majd a Kazinczy Ferenc Múzeum történésze, Godzsák Attila mutatta be részletesen az emlékfalat, ismertetve a korabeli eseményeket. Az emlékfalon elhelyezett képi és filmes forrásokért köszönettel tartozunk az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Sátoraljaújhelyi Fióklevéltárának, a szerencsi Zempléni Múzeumnak, a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesületének, Rumi Tamásnak és munkatársainak. Az impozáns installáció grafikai tervezését Kovács Judit, a Kazinczy Ferenc Múzeum munkatársa készítette. Megtiszteltetés számunkra, hogy a kivitelezés költségeit mecénások adományaiból teremthettük elő. Köszönettel tartozunk a Sátoraljaújhelyi Római Katolikus Plébániahivatalnak, a Sátoraljaújhelyi Görögkatolikus Egyházközségnek, Demján Ferencnek, Demján Szabolcsnak, Papler Pálnak.

Az emléknap további programjaként Ringer István történész-régész, múzeumigazgató tartott előadást Szent István állama címmel. A vetített képes előadás a történeti kutatások eddigi eredményeinek áttekintésével mutatta be István főhatalomért vívott küzdelmét, a koronázás, koronaküldés körülményeit, valamint a Szent Istváni állam belső szerkezetét: az egyház- és államszervezés legfontosabb mozzanatait, a pénzverés, törvényhozás, bel- és külpolitika fókuszpontjait.  

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com