Az idei év augusztusával ismét kezdetét vette Sátoraljaújhely várának feltárása. Az eddigi évekhez hasonlóan az ásatás vezetője Ringer István és a tavalyi évhez hasonlóan a munkába most is közreműködnek az ELTE-BTK Régészettudományi Intézetének középkoros hallgatói Hegyi Dóra és Nádai Zsófia irányításával. A város támogatására idén is számíthattunk, fő szponzorunk a Várhegy Üdülő vezetője, Ignácz András. 

A feltárás fő célja továbbra is a Várhegy északi részének felderítése. A munka tereprendezéssel és a tavalyi munkafelületek tisztításával indult. Ezt követően két területen indult meg a kutatás: egyszer a Várhegy északi csúcsán lévő torony területén, amelynek teljes alaprajzát szeretnénk meghatározni az idén. Másrészt pedig az északi várudvart észak-dél irányban étszelő árokban, ahol a várudvar további épületeinek, járószintjének meghatározását tűztük ki célul. 

A terepi munka mellett az esőnapon a Kazinczy Múzeum kiállításait is megtekintettük. 

A leletanyag tekintetében nagyon szerencsés első hetet zártunk. Homonna László segítségével többek között előkerült 6 darab pénzérme, egy szép pecsétgyűrű, egy számszeríj nyílhegy, több ólomgolyó, patkó- és egy késnyél töredéke is.

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com