„Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre. Böngésszen már bemutatott tárgyaink között a nyitóoldalról elérhető "Térjünk a tárgyra!" című oldalmenüből.

Ön szerint milyen titkos üzenet szerepelhet ezen a képeslapon?


A képeslap elnevezéséből (A volt trianoni határ a Ronyva-patakkal) adódóan 1938. október 11. és 1944. közötti, budapesti nyomás lehetett. Használata 1945 után az új rendszerben kétséges, még visszamaradó példányként is. Postai bélyegnek és bélyegzőnek nyoma nincs, valamilyen pecsétet viszont magán visel. 

Hátoldalán morse kód található, mely dekódolva nem ad ki értelmes szöveget - akkor sem, ha a morse kódhoz tartozó „magyar” vagy „cserkész” mnemonik (a morse betűk megtanulását ritmikai hangzás alapján segítő szavak) szavaival próbálkozunk. Vélhetően egy másodlagos titkosírást is alkalmaztak a szövegen, mely megoldókulcsa az üzenet címzettjénél lehetett (pl. minden betűt valahanyadik rá következő betűvel helyettesítenek az ABC-ben, 2 lépés esetén az „a” lesz a „c”, a „b” lesz a „d”, és így tovább).

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com