"Térjünk a tárgyra!” rovatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum színes gyűjteményében megtalálható tárgyak közül tár egyet a nagyközönség elé hétről hétre.


Nemrégiben egy jelentős adományban részesült a Kazinczy Ferenc Múzeum. Ennek a felajánlásnak a gerincét egy képeslapgyűjtemény adja, mely az eddig is impozáns múzeumi kollekciót gazdagítja tovább. A képes levelezőlapokon kívül a gyűjtemény egyéb darabjai is mind értékesek történeti szempontból. Ezek egyik szelete az alábbi három évkönyv.

A Zemplén című folyóirat, mint a vármegye legjelentősebb lapja - mely 1870-ban indult és 1944-ig szolgálta a vármegye lakosságát - évkönyvet is kiadott 1883-tól. Az alábbi évkönyvek az 1911., 1916. és 1917. évre szólnak. Az évkönyvek a „Zemplén naptára az xxxx-évre” címet viselik. 

Felépítésük a következő volt: A tárgyév csillagászati és kortani jellemzése; Részletes naptár az ünnepekkel, a Napnak és Holdnak ciklusaival, azok előbukkanási idejével; végül egy neves megyei személyiség (Löcherer Lőrinc orvos szakíró, Szinyei Merse István főispán és Szirmay István vármegyei tiszti főügyész) bemutatása. Az olvasó találhat itt továbbá történeti jellegű írásokat épületekről, eseményekről vagy személyekről, továbbá megemlékezéseket ismert, elhunyt személyekről. A világháború ideje alatt megjelent számokban érthetően nagy hangsúlyt fektettek a háborús események lefolyására is. Versekkel is színesítették az évkönyveket. Ezek után következett a hivatalos rész: A vármegyei bizottság, a különböző egyesületek, választmányok, a megyei tisztikar tagságának felsorolása, az állami hivatalok helyi szerveinek és az iskoláknak bemutatása, a települések részletes bemutatása, melyből az egyes települések lélekszámát és felekezetiségét is meg lehet ismerni a kiadás előtti legfrissebb adatok tekintetében. Ezután az évkönyv tematikájában kilép a megyei keretek közül: az egész országban tartott vásárok dátumait is ismerteti. Végül visszatérve megyénkhez, bőséges hirdetési oldalakkal zárulnak le az évkönyvek, melyekből megismerhetőek a megyében működő mesterek, iparosok, cégek és üzletek.

Tekintse meg a dokumentumokat nagyobb felbontásban, illetve böngésszen már bemutatott tárgyaink között a honlapunk nyitóoldaláról elérhető "Térjünk a tárgyra!" című oldalmenüből, illetve az archívum menüpontból. 

JSN Megazine template designed by JoomlaShine.com